Waterdiertjes en waterkwaliteit

De wondere wereld van de waterdieren.

Op donderdag 25 mei geeft Edwin Peeters voor de KNNV afdeling Breda een lezing over waterdiertjes en waterkwaliteit in het kader van de week van de biodiversiteit.

Het leven onder water verbaast menigeen. De ongewervelde dieren die in het water leven, is een van de soortenrijkste groepen die met het blote oog goed waargenomen kunnen worden. Veel van die soorten geven een indicatie van de kwaliteit van het water. Vind je bijvoorbeeld veel larven van steekmuggen in een sloot dan zal er toch sprake zijn van een verminderde waterkwaliteit. De aanwezigheid van echte libellen daarentegen is weer een signaal van goede waterkwaliteit. Dit soort informatie wordt gebruikt om de waterkwaliteit te beoordelen aan de hand van deze ongewervelde dieren.

Ook het initiatief Waterdiertjes.nl maakt gebruik van zulke waterkwaliteitsindicatoren. Dit citizen science project loopt nu vijf jaar en heeft veel interessante informatie opgeleverd. Iedereen met een schepnet, witte bak en smartphone kan een watertje bemonsteren en de vangsten doorgeven. De WebApp geeft je meteen een score voor de waterkwaliteit. De door de jaren heen verzamelde gegevens zijn vergeleken met wat professionals (waterbeheerders) verzameld hebben en dat levert belangrijke inzichten op. Het (maatschappelijke) belang van dit soort initiatieven  komt ruim aan bod.

Plaats: Boerderij Wolfslaar, aanvang 19.30.