Paddenstoelen in Surae

Je kunt het gerust stellen: Surae is een paddenstoelenrijk. Tijdens de excursie op zaterdag 15 oktober hebben we bijna 90 verschillende soorten paddenstoelen kunnen waarnemen.

Lucien Rommelaars

Onder begeleiding van Luciën Rommelaars, specialist op het gebied van paddenstoelen, hebben we een klein gedeelte van de bossen van Surae doorzocht.  Op uiteenlopende plaatsen kun je vruchtlichamen van schimmels aantreffen. Bijvoorbeeld  in het strooisel onder de bomen, op de stammen van de bomen, op verterende houtstronken, op de kegels van naaldbomen en de vruchtjes van eiken en beuken. Ook de mest van paarden en de rondlopende runderen zijn niet aan de aandacht ontsnapt. Dit alles leidde tot leuke vondsten.
De omstandigheden waren uitstekend, enkele dagen nat weer gevolgd door zonnig weer. De dag zelf leek wel een zomerdag.
Ook in 2010 hebben we Surae bezocht. Een gebied dat bekend staat als een rijk paddenstoelengebied, mede door de gevarieerde samenstelling van de soorten bomen (loof -en dennenhout) en de grondsamenstelling (plaatselijk leem in de grond). In 2010 hebben we 89 soorten paddenstoelen op naam kunnen brengen.
Wat hebben we in 2011 zoal gevonden? We zullen enkele bijzonderheden noemen.

In totaal hebben we dit jaar 86 soorten op naam kunnen brengen, waarbij we moeten vermelden dat we het heischrale grasland dit jaar niet hebben bezocht. De schapen hebben kort tevoren naast het gras helaas ook de vruchtlichamen van de paddenstoelen opgegeten. Onder de gevonden soorten waren zes rode lijst soorten (RL-soorten). RL-soorten gaan in aantal achteruit en verdienen daardoor extra bescherming. Van de RL-soorten stonden er drie onder de grove den: de  narcisamaniet, de vaalrode melkzwam en de duivelsbroodrussula. De bijzondere oorlepelzwam kwamen we tegen op een dennenkegel.

Oorlepelzwam

Tot slot hebben we nog twee RL-soorten aangetroffen op dierlijke mest, de geringde vlekplaat op rundermest en de grote speldenprikzwam op paardenmest.
De russula’s waren met acht verschillende soorten rijk vertegenwoordigd, waarvan de duivelsbroodrussula de meest opvallende is. Ook de zes verschillende soorten melkzwammen vielen op. De fopzwammen waren met drie soorten vertegenwoordigd: de gewone fopzwam naast de tweekleurige fopzwam en de amethistzwam aan (het bekende rodekool zwammetje).
Nog veel meer soorten zijn het noemen waard. Zie daarvoor de bijgevoegde lijst.

De KNNV afdeling Breda  heeft een actieve paddenstoelengroep die in elk najaar op pad gaat in de regio.
Zie bij paddenstoelenwerkgroep.