Bodem, Water en Landschap werkgroep

De werkgroep richt zich op de studie van de ondergrond en landschapsvormen.
Kennis daarvan kan bijdragen tot de verklaring van standplaatsen van planten of favoriete plekken waar zoogdieren en vogels vertoeven.
Kortom, een stukje van de ecologische puzzel helpen leggen. In 2019 is bij KNNV-Breda de werkgroep “Bodem & Landschap” van start gegaan.  Na afloop van opstartcursus met bijbehorende excursies telde de werkgroep al 15 leden.

Iedereen met interesse in aspecten van bodem, geologie, geomorfologie en landschappen is van harte welkom.
Kennis van één van de genoemde aspecten is natuurlijk mooi meegenomen maar is geen voorwaarde om mee te doen.

Veel is er de afgelopen tijd niet gebeurd. Maar helemaal stilgezeten hebben we ook niet. Eén van de resultaten daarvan is een nieuwe naam voor onze werkgroep. In de oude naam (Bodem en Landschap) misten we een heel belangrijk element: water. Er gaat geen dag voorbij of water is in het nieuws. Water is niet alleen onmisbaar voor het leven maar staat ook aan de basis van de vorming van bodems en het landschap. Dus het maakt nu ook onderdeel uit van de naam van onze werkgroep.

In de zomer van 2020 hebben we een korte instructiefilm gemaakt over het gebruik van een bodemboor.

Klik hier om de film te bekijken

Eind juli hebben we onze boren gezet in een privéweiland onder Gilze om daar kennis te maken met een gedempt stuk van de Gilzewouwerbeek.  Het weiland is eigendom van bodemkundige en lid van Natuur- en Landschapsvereniging Gilze en Rijen, Sjoerd Borst. Onder zijn leiding gingen we op zoek naar resten van de oude beekloop waarvan bekend is dat hij daar vroeger heeft gelopen.  En die resten hebben we ruimschoots gevonden. Met deze kennis en ervaring gaan we in september aan de slag om de oude loop van de beek ten oosten van Bavel op te sporen.  Uit een archeologisch rapport is gebleken dat er beekresten liggen van een kleine 12 000 jaar geleden.

Boorresultaat mei 2021

Heb je interesse om er ook bij te zijn? Stuur dan een mailtje naar John Vegt. john.vegt@casema.nl

Verslagen en berichten:

Bolberg Project