Groene kikker

Afgelopen zaterdag was alweer de tweede dag van de Basiscurus Amfibieen. De ochtend begon om 10:00 uur op de Boerderij Wolfslaar met een kleine herhaling van uiterlijke kenmerken van de verschillende amfibieen die in Brabant voor kunnen komen. Dit werd meteen even getest middels een kleine toets. Daarna kregen de mensen te horen wat er allemaal bij komt kijken als  je ook daadwerkelijk het veld in gaat (vergunning, toestemming, materialen etc.).

Na een vroege boterham als lunch gingen we snel naar buiten om het geleerde ook in de praktijk toe te passen.  De eerste poel leverde meteen vele soorten op. Zo werden diverse alpenwatersalamanders, vinpootsalamanders en kleine watersalamanders gevangen met het schepnet. Ook werden er enkele bastaardkikkers gevangen en vele larven van de bruine kikker.

Vervolgens was de natuurtuin aan de buurt. Hier had de werkgroep de avond van te voren reeds een vangkooi neergezet. En dat was een groot succes. Ook hier weer vele alpenwatersalamanders, vinpootsalamanders en kleine watersalamanders. Maar toen enkele enthousiaste deelnemers ook hun schepnet in het water staken was er minder goed nieuws. Diverse salamanders hadden “blaasjes” op hun lijf. Waarschijnlijk het werk van een parasiet. Omdat we geen desinfectiespullen bij ons hadden en tevens alle netten al een keer in het water waren geweest hebben we onze werkzaamheden gestaakt. 

De werkgroep heeft deze parasiet vorig jaar in deze poel niet waargenomen. Dit geeft wel aan dat het snel om zich heen grijpt en dat het dus goed is om het protocol van RAVON te lezen en toe te passen. Meer info over ziektes en het protocol vindt je hier. Meer info over deze parasiet is hier te lezen.