Verslag 2019 Paddenstoelenwerkgroep

(Maart 2020).
Vorig jaar hadden we toch maar veel geluk met de paddenstoelenwerkgroep. Het werd een goed paddenstoelenjaar. Met 6 excursies en veel soorten op mag je wel zeggen rare plekjes voor een natuurliefhebber.
Ook in 2020 hopen we ook weer op pad te kunnen gaan. Maar dat hangt zoals jullie wel weten van het weer af: een te droge herfst kan fataal zijn voor de meeste paddenstoelen soorten. Zo was 2018 heel slecht, maar als je bijvoorbeeld nu al buiten kijkt kom je al tegen vanwege denk ik de hoge temperaturen in de winter.
Vorig jaar hadden we Yvonne Dijkman van de Mycologische Vereniging willen uitnodigen voor een workshop, veldbezoek en of lezing, maar dat kon vanwege haar gezondheid niet doorgaan. We proberen het dit jaar op nieuw. Ik zou zeggen ergens in oktober in Wolfslaar.

Nog enkele resultaten van het vorig jaar: 6 maal op excursie: naar de Dorstse bossen, Wolfslaar: de tuinen, IJpelaar: twee lanen, Kasteel Bouvigne en de tuin. We hadden meestal per keer rond de 50 soorten en in totaal meer dan 190 verschillende soorten.
We vonden maar liefst 10 Rode lijst soorten.
Enkele voorbeelden: Blauwplaatstaalsteeltje, Stinkende russula, Wijdplaatgordijnzwam; Donkerbruine stuifzwam; Gestippeld taaisteeltje; Paarse galgordijnzwam; Gestreepte satijnzwam; Amandelvezelkop; Baardige melkzwam; Valse beukenridderzwam.

Meestal zijn dat dus soorten die bescherming behoeven, en tot nu toe weten we daar weinig van. Kortom nuttig om te doen. Daarom zetten we al onze waarneming of op www.waarneming.nl of op de verspreidingsatlas. Beide gegevens bronnen gaan naar de NDFF en kunnen dus door plannenmakers geraadpleegd worden. Mogelijk levert dat van hun zijde actie op.

Dit jaar gaan we eerst maar eens afwachten wat het weer gaat brengen. Jac Gelderblom, Coby Stapel, Piet van Iersel en Jacques Rovers vormen de kern van de werkgroep, maar natuurlijk is iedereen die iets van paddenstoelen wil te weten komen van harte welkom. We beginnen weer half september.
Het idee is om oude lanen binnen de gemeente te doen en ook eens bij de Gilzewouwerbeek te kijken ter ondersteuning van de werkgroep Bodem en Landschap die daar de oude loop terug probeert te vinden. Treffen we daar op de hier en daar leemhoudende grond nog bijzondere soorten? We
gaan het zien. Ook andere werkgroepen gaan daar aan de slag.

Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt vooraf een mailtje met plek van bijeenkomst en waar we wat gaan doen.

Namens de werkgroep paddenstoelen, Piet van Iersel.