Bezoek plantenwerkgroep aan Leuven

Op uitnodiging van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud (VHM) bracht onze plantenwerkgroep op 6 juli jl. een bezoek aan Leuven. Om 07.00 uur verzamelden we ons  bij de carpoolplek Bagvenpark. Door allerlei afzeggingen waren we met slechts 7 personen. Met twee auto’s dus op weg. Er waren geen files en daardoor arriveerden we veel te vroeg op de afgesproken plek in Heverlee. Deze deelgemeente van de stad Leuven was tot 1977 een zelfstandige gemeente.

Na een half uur wachten werden we door een forse delegatie van de VHM ontvangen in het voormalige gemeentehuis van Heverlee. De VHM heeft daar haar clublokaal. Er was koffie, thee en taart!

Het vertrekpunt voor het bezoek aan het oude gedeelte van Leuven was de parkeerplaats Bodart aan de zuidzijde van de stad. Gids Koen wist hier bijzondere planten te staan tussen de kasseien van de plek waar internationale bussen stoppen om passagiers in en uit te laden. Er vallen dus wel eens vreemde zaden op de grond. Van één soort hadden we nog nooit gehoord: naaldzaadbloem (Soliva pterosperma). Dit plantje komt uit Zuid-Amerika. Zonder loep is deze Composiet niet goed te zien.

Door de knieen voor de naaldzaadbloem.

Na de parkeerplaats ging het in een typisch floristentempo naar het Begijnhof en andere delen van het oude Leuven. In Breda vinden we steenbreekvaren nog erg bijzonder, maar in Leuven is het heel gewoon.

Voor de lunch hadden onze Belgische vrienden ruimte gereserveerd in een vegetarisch restaurant in de Vlamingenstraat: LukeMieke. Uitstekende keuze. Om het eten goed te verteren wandelden we verder door de oude stad. Smalle straatje tussen oude gebouwen en mooie oude kademuren langs de Dijle! Bijzondere planten: Rotsschildzaad, Straatwalstro, Glad parelzaad, Dropnetel en Spaanse vetkruid.

Rotsschildzaad

Eén van de hoogtepunten was een in onbruik geraakt urinoir. Er druppelde nog steeds water door en dat had een bijzondere flora tot gevolg. Plantje pis?

Een bezoek aan de kruidtuin (Jardin Botanique) uit 1738 kon natuurlijk niet achterwege blijven. Een enorme collectie planten keurig geordend.

Intussen ging het wandeltempo wat omhoog: enkele deelnemers moesten op tijd terug zijn in Breda.

De afspraak is dat de VHM volgend voorjaar naar Breda komt voor een tegenbezoek. We zullen heel erg ons best moeten doen om uit de schaduw van Leuven te kunnen treden.

Tekst en foto’s: Erik van der Hoeven en Aad van Diemen